[fullwidth background_color=”” background_image=”https://olejarniakolodziejewo.pl/wp-content/uploads/2016/08/bgo1.png” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”40″ padding_bottom=”40″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][accordian divider_line=”yes” class=”” id=””][toggle title=”Czym jest olej tłoczony na zimno?” open=”yes”]

Źródłem pozyskiwania olejów roślinnych tłoczonych na zimno są nasiona roślin oleistych. Olejem tłoczonym na zimno możemy nazwać oleje otrzymywane w wyniku procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie bez użycia wysokiej temperatury.

[/toggle][/accordian][accordian divider_line=”” class=”” id=””][toggle title=”Jak odbywa się proces tłoczenia na zimno?” open=”no”]

Tłoczenie olejów na zimno – jest to proces jednostopniowy – ziarno tłoczone jest tylko raz. Nasiona dostarczane są do prasy. W wynik nacisku na ziarno zostaje wytłoczony olej, który spływa do specjalnych zbiorników. Wytłoczony olej w procesie jednostopniowy nazywany jest „z pierwszego tłoczenia”. Metoda ta uznawana jest za proces w pełni ekologiczny.

[/toggle][/accordian][accordian divider_line=”” class=”” id=””][toggle title=”Jakimi właściwościami charakteryzują się oleje tłoczone na zimno?” open=”no”]Oleje tłoczone na zimno charakteryzuje wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz biologicznie aktywnych związków o właściwościach prozdrowotnych, stosowanych w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.

[/toggle][/accordian][accordian divider_line=”” class=”” id=””][toggle title=”Olej lniany tłoczony na zimno” open=”no”]Kołodziejewski olej lniany jest:

– tłoczony metodą na zimno,

– uzyskany w pierwszym tłoczeniu

– nierafinowany,

– 100{59e4aac4066a79be412019d7685d52fa27889e6fb31fe99a91c89f16f542faf0} naturalny

dzięki temu zachowuje wszystkie cenne wartości odżywcze.

Olej lniany tłoczony w naszym gospodarstwie to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym dużej ilości omega 3. Jego smak jest bardzo delikatny, nie ma w sobie goryczy, a co za tym idzie nie odpycha. Osoby korzystające z naszego oleju piją go z uśmiechem, dodają go do potraw bez obawy, że danie które sporządzają będzie niesmaczne. Został już doceniony przez koneserów oraz szefów kuchni bardzo dobrych restauracji. Może być stosowany wyłącznie na zimno. Oleju lnianego nie należy podgrzewać. Dzięki niskiej temperaturze zachowuje on cenne właściwości. Olej lniany powinien być przechowywany w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła. Najlepiej przechowywać w lodówce. Już łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT. Zalecane spożycie dla osoby dorosłej to od 15 do 90ml (ok. od 1 do 6 łyżek stołowych) dziennie w trakcie posiłków, może być stosowany o każdej porze dnia. Najczęściej olej lniany pije się z łyżki. W kuchni znajduje zastosowanie jako dodatek do surówek, sałatek, sosów, przestudzonych ziemniaków, kasz, ryb, mięsa. Uwypukla aromat i smak warzyw. Olej lniany używany był często w domach naszych przodków. Najbardziej znaną dietą jest dieta Dr Johanny Budwig. W połowie dwudziestego wieku Niemka opracowała dietę zwalczającą choroby nowotworowe, cukrzyce typu II, zapalenie stawów oraz innych chorób zapalnych. Dieta Dr Johanny Budwig oparta jest na paście twarogowej na bazie oleju lnianego tłoczonego na zimno, nieoczyszczonego.

Przepis na pastę:

Składniki:

125 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu

2-3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno, nieoczyszczonego

2-3 łyżki jogurtu, maślanki lub kefiru 0{59e4aac4066a79be412019d7685d52fa27889e6fb31fe99a91c89f16f542faf0} tłuszczu

W zależności od preferowanego smaku można dodać cynamon, czosnek, miód lub inne przyprawy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy. Pasta powinna być jednolita bez grudek.

Olej lniany tłoczony na zimno zawiera bardzo wiele cennych właściwości wzmacniających nasz organizm. Zachęcamy do czytania książek oraz artykułów udostępnianych w internecie przez cenionych autorów.[/toggle][/accordian][accordian divider_line=”” class=”” id=””][toggle title=”Olej rzepakowy tłoczony na zimno” open=”no”]Kołodziejewski olej rzepakowy jest:

– tłoczony metodą na zimno,

– uzyskany w pierwszym tłoczeniu,

– nierafinowany,

– 100{59e4aac4066a79be412019d7685d52fa27889e6fb31fe99a91c89f16f542faf0} naturalny

dzięki temu zachowuje wszystkie cenne wartości odżywcze.

Olej rzepakowy może być stosowany w kuchni jest jako dodatek do wielu potraw. Charakteryzuje się naturalnym smakiem i zapachem. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej rzepakowy należy przechowywać w chłodny miejscu (najlepiej w lodówce), w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. Chronić przed źródłem światła.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera bardzo wiele cennych właściwości wzmacniających nasz organizm. Zachęcamy do czytania książek oraz artykułów udostępnianych w internecie przez cenionych autorów.[/toggle][/accordian][accordian divider_line=”” class=”” id=””][toggle title=”Olej z wiesiołka tłoczony na zimno” open=”no”]Kołodziejewski olej z wiesiołka jest:

– tłoczony metodą na zimno,

– uzyskany w pierwszym tłoczeniu

– nierafinowany,

– 100{59e4aac4066a79be412019d7685d52fa27889e6fb31fe99a91c89f16f542faf0} naturalny

dzięki temu zachowuje wszystkie cenne wartości odżywcze.

Olej z wiesiołka stosować wyłącznie na zimno.

Sposób użycia: Dorośli 5 ml (pół łyżeczki) 2 razy dziennie (rano i wieczorem) bezpośrednio z łyżeczki lub do potraw.

Olej z wiesiołka należy przechowywać w chłodny miejscu (najlepiej w lodówce), w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. Chronić przed źródłem światła.

Olej z wiesiołka tłoczony na zimno zawiera bardzo wiele cennych właściwości wzmacniających nasz organizm. Zachęcamy do czytania książek oraz artykułów udostępnianych w internecie przez cenionych autorów.[/toggle][/accordian][accordian divider_line=”” class=”” id=””][toggle title=”Olej z czarnuszki tłoczony na zimno” open=”no”]Kołodziejewski olej z czarnuszki jest:

– tłoczony metodą na zimno,

– uzyskany w pierwszym tłoczeniu,

– nierafinowany,

– 100{59e4aac4066a79be412019d7685d52fa27889e6fb31fe99a91c89f16f542faf0} naturalny

dzięki temu zachowuje wszystkie cenne wartości odżywcze.

Olej z czarnuszki stosować wyłącznie na zimno. W kuchni wykorzystywany jest jako dodatek do potraw. Nadaje potrawą przepyszny korzenny smak.

Sposób użycia: Dorośli 2,5ml (pół łyżeczki) 2 razy dziennie bezpośrednio z łyżeczki lub do potraw.

Przechowywać w chłodny miejscu, w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. Chronić przed źródłem światła. Nie zaleca się picie oleju z czarnuszki kobietą w ciąży.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno bardzo wiele cennych właściwości wzmacniających nasz organizm. Zachęcamy do czytania książek oraz artykułów udostępnianych w internecie przez cenionych autorów.[/toggle][/accordian][/fullwidth]

Leave a Comment

Your email address will not be published.