Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

31.9969.99

Kraj pochodzenia: Polska
Skład: 100% Naturalny, tłoczony na zimno, nieoczyszczony (niefiltrowany) Olej z czarnuszki z pierwszego tłoczenia.

Wyczyść
Ilość
SKU: brak Kategoria:

Jako roślina czarnuszka jest niepozornym kwiatem jednorocznym z rodziny jaskrowatych. Uprawia się ją także w celach ozdobnych, bo osiąga nawet pół metra wysokości i pięknie kwitnie na różowo oraz niebiesko. Ma swój urok, dlatego znajduje zastosowanie również we florystyce. Wersji czarnuszki rosnącej na dziko najwięcej znaleźć można na obszarze basenu Morza Śródziemnego. Jej największa siła to jednak ziarna, którym przypisuje się cudowne właściwości.

Czarnuszka, inaczej zwana czarnym kminkiem lub „złotem faraonów”, od zarania dziejów uważana jest za roślinę nie tylko zdrową, ale wręcz leczniczą. Dzban z jej nasionami znaleziono w grobie jednego z egipskich faraonów – a Ci zabierali ze sobą w zaświaty to, co najcenniejsze. Na Bliskim Wschodzie wierzy się, że profilaktyczne żucie dziesięciu ziarenek czarnuszki dziennie trzyma z dala wszelkie choroby.

Olejarnia Kołodziejewo to manufaktura na Kujawach, w której ze świeżych ziaren czarnuszki uprawianej w naszym własnym gospodarstwie oraz przetłoczeniu ich na zimno otrzymujemy najwyższej jakości olej z czarnuszki.

Jak powstaje nasz nierafinowany olej z czarnuszki?

W naszej olejarni olej z czarnuszki powstaje w pełni naturalnie, z wyselekcjonowanych odmian czarnuszki siewnej. Nie stosujemy konserwantów ani żadnych substancji chemicznych, dbając o to, aby – dzięki temu – był zdrowy i przede wszystkim nietoksyczny  dla organizmu. Wytwarzamy go jednostkowo, dlatego zawsze ma tę samą, najwyższą jakość. Świeży olej z czarnuszki można między innymi po kolorze – łączącym w sobie odcienie brązowego, żółtego i zielonego. Klienci chwalą nasz olej za jego esencjonalność i charakterystyczny dla czarnuszki, intensywnie korzenny, ziołowy smak. Niektórzy łagodzą go sokiem, miodem lub pomarańczą, ale nie jest to konieczne.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno – dlaczego?

Olej z czarnuszki, podobnie jak wszystkie nasze oleje, tłoczymy na zimno. Nie oczyszczamy go oraz nie poddajemy procesowi rafinacji. Nasz oleje powstają pod stałą kontrolą wartości temperatury, co pozwala nam zachować wszystko, co najlepsze w ziarnach rośliny, z której dany olej powstaje ( w tym wypadku z czarnuszki siewnej). Dzięki tak precyzyjnemu podejściu do produkcji każdy olej wyprodukowany w Kołodziejewie jest pełnowartościowy.

Olej z czarnuszki – skład

O czarnuszce mówi się, że jest najlepszą przyjaciółką odporności. Głównie dzięki temu, że zawiera tymochinon, działający silnie antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybicznie. Po olej z czarnuszki bardzo często sięgają też osoby z alergiami, gdyż wspomaga on łagodzenie dolegliwości na tym tle.

Olej z czarnuszki bogaty  jest m.in. w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, niezwykle cenne dla zdrowia człowieka, ale także kwas linolowy, oleinowy i eikozadienowy. Tłuszcz wytwarzany z czarnuszki siewnej wspomaga układ odpornościowy, ale uznawany jest też za produkt antyalergiczny. Co w nim znajdziemy?

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) Omega-3 i Omega-6
  • witaminy A, B1, B3, B6, E, F i biotynę
  • mikroelementy – cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas
  • tymochinon, nigellon i melatynę

Ziarna z których wytwarza się olej z czarnuszki zawierają także dużo związków aktywnych m. in  białka o dobrym profilu aminokwasowym, alkaloidów, saponin, flawonoidów, fosfolipidów, fitosteroli i olejku eterycznego. Wyjątkowym składnikiem oleju z czarnuszki jest wspomniany już tymochinon. Wymieniony przez nas nigellon charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antyoksydacyjnym i przeciwhistaminowym, a melatyna wpływa przeciwbólowo.

Czy wiesz, że:
Zawarty w ziarnach czarnuszki tymochinon działa silnie antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybicznie.

Czarnuszka właściwości, właściwości oleju z czarnuszki

Bogactwo natury umieszczone w małych czarnych nasionkach czarnuszki sprawia, że osoby ceniące sobie zdrowie bardzo chętnie sięgają po nasz wyjątkowy olej. Nie bez powodu Egipcjanie mawiali o czarnuszce, że potrafi wyleczyć wszystko poza śmiercią. Kołodziejewski olej z czarnuszki siewnej jest bardzo dobrze przyswajany przez ludzki organizm. Wpływa na niego antyalergicznie, jest wsparciem dla odporności. Ma również wiele innych wartości, które doceniają nasi Klienci.

W związku z bogatym składem samej czarnuszki, także nasz olej słynie ze swych właściwości antybakteryjnych, przeciwgrzybicznych, przeciwbólowych, przeciwwirusowych, przeciwzapalnych.

Dlaczego olej z czarnuszki ma wciąż tak wielu miłośników?

  • wspiera układ oddechowy ( stosujący go podkreślają, że zapobiega przeziębieniom, grypie, zapaleniom gardła, migdałków czy zatok)
  • wspomaga układ pokarmowy (łagodzi dolegliwości żołądkowe)
  • wzmacnia układ krwionośny
  • korzystnie wpływa na regulację poziomu cholesterolu, glukozy we krwi ( przeciwdziałanie cukrzycy ), obniżanie ciśnienia i przeciwdziałanie miażdżycy
  • pozytywnie oddziałuje na zapobieganie anemii i osteoporozy
  • łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem stawów i skurczami mięśni
  • przypisuje mu się też uśmierzanie bólów głowy, zębów i kręgosłupa

Olej z czarnuszki wspiera regenerację wszystkich organów – między innymi żołądka, wątroby czy nerek. Wpływa tym samym pozytywnie na cały organizm. Wykazuje właściwości moczopędne oraz rozkurczowe. U mężczyzn czarnuszka podnosi poziom testosteronu, kobietom reguluje miesiączki. Z powodzeniem niweluje stres i wycisza. Nic więc dziwnego, że stosuje się go m.in. w aromaterapii, ale też przy wspomaganiu leczenia depresji. Niektórzy uznają go nawet za środek pomagający walczyć z bezsennością, przyjmując jedną lub dwie łyżeczki przed snem. Często sięgają po niego także astmatycy i alergicy. Świetnie pomaga na katar, także sienny.

Ciekawostka:
Olej z czarnuszki  z powodzeniem niweluje stres i wycisza, dlatego stosuje się go między innymi w aromaterapii.

Olej z czarnuszki na twarz, na włosy, na skórę, na zdrowie!

Tłuszcz pozyskiwany z tak cennej czarnuszki z powodzeniem wykorzystuje się też w kosmetyce. Ma łagodzący wpływ na skórę, poprawia jej koloryt, ale też wygładza. Pomaga w gojeniu ran. Jest często stosowany przy dolegliwościach takich jak trądzik, zaskórniki, przetłuszczająca się cera, wypryski. Zaleca się pielęgnowanie nim skóry atopowej, zwłaszcza przy egzemie.

Olej z czarnuszki jest pomocny także przy grzybicach. Czarnuszce przypisuje się także działanie antycellulitowe. Olej z niej produkowany chroni przed promieniowaniem i wspomaga zwalczanie wolnych rodników. Nasze Klientki chwalą też sobie jego skuteczność oleju w niwelowaniu pierwszych objawów starzenia się skóry. Olej czarnuszki korzystnie wpływa też na paznokcie oraz włosy (zaleca się zwłaszcza olejowanie – zabieg wzmacniający, a zarazem zwiększający połysk włosów i zmniejszający ryzyko ich wypadania, przeciwdziałający łysieniu i wpływający przeciwłupieżowo).

W jaki sposób stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki, jak większość olejów tłoczonych na zimno, nie może być podgrzewany, gdyż obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Stosować go należy zatem wyłącznie na zimno.

Najczęściej zalecana dzienna dawka oleju z czarnuszki to dwie łyżeczki. Można pić go bez niczego, ale osobom, dla których charakterystyczny, korzenny smak oleju z czarnuszki wydaje się zbyt ostry, polecamy wersję z miodem lub sokiem. Nasz produkt doskonale nadaje się do rozmaitych potraw, znakomicie podkreśla ich smak swoim wyrazistym aromatem. Warto wspomnie

, że oleju z czarnuszki nie zaleca się spożywać kobietom w ciąży, ale już dzieciom można go bez obaw podawać – zalecany jest między innymi przy astmie.

Przechowywanie oleju z czarnuszki

Olej czarnuszki jest przydatny do spożycia przez 6 miesięcy od wyprodukowania. Wersja tłoczona na zimno musi być przechowywana w ciemnym szkle, w lodówce, w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza. Ważne – charakterystyczny biały osad na dnie butelki nie świadczy o nieświeżości oleju, a jest potwierdzeniem tego, że to produkt w pełni naturalny.

Olej z czarnuszki z olejarni Kołodziejewo zasługuje na pełne zaufanie – ze względu na swój wartościowy skład, będący skutkiem braku rafinacji i oczyszczania, a także naszej dbałości o proces tłoczenia prawdziwie na zimno. Wprowadzając nasz produkt do codziennej diety, dostarczysz swemu organizmowi niezastąpione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), tak cennych dla każdego z nas.

 

Przydatność do spożycia oleju z czarnuszki z olejarni Kołodziejewo to 6 miesięcy od daty wyprodukowania. Proponujemy pojemności: 500 ml lub 250 ml.

Pojemność

100ml, 250ml

TOP